Zöld Lámpás – háttér

2011.11.07. 11:55

Idén a hazai mozikba kerülő Zöld Lámpás (Green Lantern) filmmel sok néző egy általa korábban ismeretlen DC karakterrel szembesülhetett, mely számára – tekintve hogy az ismert hősökkel sok rokonságban nincs – teljesen idegennek és előzmény nélkülinek tűnhet. Ez részben igaz, hiszen a karakter a hazai médiában legfeljebb a Cartoon Network csatorna Igazság Liga című rajzfilmsorozatában tűnt fel, ott is egy teljesen más személyt illetnek ezzel a névvel, ami félreértésekre adhat okot. Ezek tisztázása és a karakter mélyebb megismertetése céljából született jelen írásom, melyet két központi kérdés köré építettem fel.

 

1)     Kicsoda a Zöld Lámpás?

Ez a nehezebb kérdés, ugyanis a DCU-ban (DC Univerzum) két karaktert is illetnek ezzel a névvel – párhuzamosan. A probléma megértéséhez vissza kell mennünk a tyúkig és a tojásig. 1934-ben, nem sokkal nagy riválisa, a Marvel comics alapítása előtt alakult a leghíresebb képregénysorozatáról (Detective Comics) később elnevezett DC Comics kiadó, mely az évek (és a rengeteg felvásárolt képregény és –hős) során egész univerzummá nőtte ki magát (ismert nevein: DCU és DCAU). Csak hogy a legismertebb karaktereket említsem e körből:

A gond a következő volt: már a kezdeti időkben azzal szembesültek a szerkesztők, hogy az írók számának növekedésével a karakterek élete is különböző fordulatokat vesz, amit nem lehet egy tényleges időrendi sorrendbe helyezni. Ennek elfajulásával az egyes karaktereknek egyre több verziója jelent meg a képregények soraiban (pl.: volt olyan Superman változat, ahol a főhős repülni nem tudott, ellenben hatalmasakat lépett). Hogy nagyjából rendszert teremtsenek a káoszban, a DC képregényekben a történeteket új irányba, új meglátással kezdték terelni, miszerint az egyes hősök életei párhuzamos világokon (Földeken) zajlik, azért nem egységesek.

Ebben az időszakban született az első Zöld Lámpás, Alan Scott, akinek a későbbi Lámpásokhoz csak nevében van köze. Az első Lámpás a Földre évezredekkel korában hulló zöld meteoritból készült. Alan Scott vasútépítő mérnök volt, aki megtalálva e lámpást, gyűrűt fabrikált belőle, amely varázslatos erőt adott hordozójának. Egy – a kornak megfelelő – tarka színű kosztümmel Scott lett az első Green Lantern, alapító tagja az első szuperhős „egyesületnek”, a Justice Society of America-nak (röviden: JSA).

 

Az első Lámpás gyűrűje tehát varázserővel rendelkezik, melynek hatékonysága viselője képzelőerejétől függ: a „gyűrűhordozó” agyában felbukkanó gondolatot fizikai formába tudja önteni, hatalmas erőt biztosítva így birtokosának. E gyűrű maga a lámpás (abból készítették), így töltésre sincs szüksége. Mivel „zöld varázslata” a történet szerint a zöld növényekből alakult ki, e Zöld Lámpás egyetlen gyenge pontja a növények, a Földön konkrétan a fa.

Mivel idővel még több világ alakult különböző karakterekkel (vagy ugyanannak különböző verziójával), egy korszakot lezárva a szerkesztők úgynevezett krízist teremtettek a képregény univerzumban, aminek eredményeként csak meghatározott számú világ maradt meg, több Föld történeteit/karaktereit pedig összefűzték. Így került Alan Scott karaktere (a JSA-val együtt) egy olyan Földre, ahol hasonmásai már léteztek.

A 19 évvel később megalkotott karakter, Hal Jordan tesztpilótaként kereste a kenyerét, mikor is megtalálta egy űrből zuhant haldokló idegen lény, Abin Sur gyűrűje. A lény halálával és a gyűrű viselésével addigi élete teljes fordulatot vett. Megtudta, hogy a világegyetemet egy ősi faj, az Őrzők (Guardians of the Universe) őrzik annak központjában felállított bolygójukon, az Oá-n. Mivel egymaguk nem tudnak mindent és mindenkit egyszerre felügyelni, létrehoztak egy „űrrendőrséget”, a Zöld Lámpások Alakulatát (Green Lantern Corps). A teljes világegyetem szektorokra, kerületekre lett osztva, mindegyiknek az élén egy Lámpással, akik az Őrzők utasításaira vagy saját lelkiismeretüknek engedelmeskedve avatkoznak bele a szektorokban folyó ügyekbe. Megkülönböztetésként a Lámpások uniformist hordanak, mely a fekete, zöld és a fehér színek keverékéből áll össze, mellmagasságban egy sematikus bányászlámpa képével, melyet a Lámpások beavatásukkor nyernek el (addig egy üres fehér kör látszik a mellükön). Fegyverként a Lámpások megkapták az Őrzők által készített gyűrűket, melyeknek legfőbb jellemzője azonos Alan Scott gyűrűjével (csak ebben egyezik a két karakter): a képzeleterő működteti őket és az akarat teszi hatalmassá. Mivel ez mindenkinél különböző (és mert a gyűrű maga szolgáltatja az uniformist is) a Lámpások gyűrűi, megjelenése és ereje is különböző.

 

A második Lámpásgeneráció tehát nem varázslattal, hanem egy tudományosan megalkotott gyűrűvel operál, mely egyben személyi számítógépként is funkcionál adott esetben (fordít, párbeszédeket közvetít, adatokat gyűjt és szolgáltat) és amelyet rendszeresen a tartozékként kapott zöld lámpással kell feltölteni, miközben szavalják a Lámpások esküjét:

„In brightest day, in blackest night,

No evil shall escape my sight

Let those who worship evil's might,

Beware my power... Green Lantern's light!”

Az eltérő eredetnek megfelelően e gyűrűknek is más a gyenge pontjuk. Az Őrzők az Oá-n lévő fő lámpásba (Central Power Battery) börtönözték Parallaxot, a „sárga tisztátalanságot”, az irigység, hatalomvágy és a félelem megtestesítőjét, aki ezután hatást gyakorolt a gyűrűkre is. Ezért a Zöld Lámpások érzékenyek a sárga színre és minden ellenáll erejüknek, ami sárga.

Hal Jordan, miután bebizonyította bátorságát és vakmerőségét az Őrzők előtt, valamint felhívta figyelmüket a szemükben még gyerekcipőben járó emberi faj előnyeire, elismert tagja lett a Green Lantern Corps-nak, később pedig a legnagyobb Zöld Lámpás vált belőle. Alapító tagja egyben a legtöbb tagot számláló szuperhőscsapatnak, az Igazság Ligának (Justice League of America, röviden: JLA). 

A DC világában bekövetkezett krízisek során tehát Alan Scott JSA-ja és Hal Jordan JLA-ja is egy Földre került, így eltérő funkciót kellett keríteni nekik. Ebből következően mivel a JSA tagjai (az első Flash, az első Green Lantern, Hawkman, Spectre, Hourman, Sandman, Doctor Fate és Atom) nem voltak annyira mainstrem-ek mint a JLA tagjai (Superman, Batman, Flash, Aquaman, Marshian Manhunter, Green Lantern, Wonder Woman), a JSA háttérbe szorult, tevékenységét lokálisan, gyakorlatilag csak Amerika (leginkább az USA) területén fejti ki, testvérpárja pedig globálissá fejlődött, először egy hegy mélyéből, majd a Holdról végül egy űrállomásról figyelve az emberek életét és avatkozva közbe ott, ahol szükség van rá.

 

2)     Hány (földi) Zöld Lámpás létezik?

A Földet is magába foglaló 2814-es szektorban az Abin Sur halálával központba kerülő emberi Zöld Lámpások sora Hal Jordan-nel kezdődött, de nem ért vele véget. Az összes szektor közül talán itt váltották egymást leggyakrabban a Lámpások, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy mindegyik életben van. A rajzfilmcsatornákból ismert John Stewart a 3. e sorban.

A Zöld Lámpások gyűrűje haláluk után visszatér az Oá-ra vagy új birtokos után néz. A gyűrűk maguk választják ki a viselésükre megfelelő személyeket azok akaratereje és állóképessége alapján. Így történt ez Hal Jordan esetében is, mikor Abin Sur útjára engedte gyűrűjét megparancsolva annak, hogy találja meg a megfelelő utódját. Az akkori Földön – mint később kiderült – két alkalmas jelölt volt erre a feladatra: Hal Jordan tesztpilóta és Guy Gardner, a bűnözői múlttal rendelkező „fenegyerek” tanár.

 

A gyűrű csak azért választotta végül Jordant, mert közelebb volt Abin Sur becsapódásának pontjához. Miután ez kiderült, Gardner – az Őrzők indítványára – a Zöld Lámpás segítőjévé vált, később pedig – a Sinestróval folytatott küzdelmet követően – az Őrzők képességeit elismerve Zöld Lámpássá tették és felváltotta Jordant a 2814-es szektor védelmében, amíg utóbbi toborzókörútra indult az elhullott Lámásokat pótolni. Később e szerepeket (kiképző és védelmező) felváltva látták el.   

Amikor Guy Gardner egy földrengés következtében súlyos sérüléseket szerzett, az Őrzők, hogy Jordan ne maradjon erősítés nélkül, a tengerészgyalogos veterán mérnököt, John Stewartot választották ki új segítőjének.

Bár Jordan és Stewart kezdetben nem jöttek ki jól, később Jordan is belátta, hogy Stewart jó Lámpás lenne, így amikor Hal Jordan a Carol Ferris-szel folytatott viszonya miatt lemondott a Zöld Lámpásként való szolgálatról (nem sokáig), az Őrzők Stewartot választották állandó utánpótlásának.

Hal Jordant sokéves pályafutása végén megszállta Parallax, arra kényszerítve az ünnepelt hőst, hogy megölje az Őrzőket, számos Lámpás társát, valamint elpusztítsa saját szülővárosát (Coast City-t). Később mégis sikerül legyőznie őt a megmaradt Lámpásoknak Kyle Rayner vezetésével.

Kyle-t az utolsó élő Őrző kérte fel a nehéz szerepre, miszerint le kell győznie Parallaxot és újra kell indítania a Green Lantern Corps-ot. Miután a felkérést mind Guy Gardner, mind John Stewart visszautasította, az Őrzők utolsó esélye e grafikus művész volt. Kiválasztásának oka az volt, hogy Rayner – a többi Lámpással ellentétben – nem volt rettenthetetlen, éppen ellenkezőleg: képes volt érezni a félelmet, viszont le is tudta győzni azt. Így kevésbé tudta Parallax befolyása alá hajtani őt és képes volt végezni a szörnyeteggel.

Parallax bukása után Kyle gyűrűje – az utolsó Őrző segítségével – visszaállította a harcban megsemmisült Oá-t, a fő lámpással és az Őrzőkkel együtt és az újra felkért Lámpásokkal (Gardner-rel, Stewart-tal és a feltámadt, ám tettei miatt továbbra is közutálatnak örvendő Hal Jordan-nel) újraalakították a Green Lantern Corps-ot is. Az Őrzők a Lámpások pozícióját újraértelmezve szektoronként immár két Lámpást választottak, így a továbbiakban a 2814-es szektort Hal Jordan és John Stewart őrizte együttesen (Guy Gardner a toborzást folytatta, Kyle pedig a mélyűrben folytatta kalandjait).

Röviden ennyi a Zöld Lámpások története. Mivel nehéz az 52 éve havonta (időnként hetente vagy kéthetente) megjelenő képregénysorozat(ok, ugyanis a fenti, második generációs Green Lantern történetek három nagyobb sorozatban jelennek meg: Green Lantern, Green Lantern Corps és Showcase) történéseit röviden összefoglalni, írásomból rengeteg kisebb-nagyobb részletet ki kellett hagynom. Így azt tanácsolom mindenkinek, akinek sikerült felkeltenem az érdeklődését a Green Lantern karakterek iránt, hogy – némi angol tudással felvértezve – látogassák meg a Wikipedia hivatkozott oldalait a bővebb információk érdekében. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abchronos.blog.hu/api/trackback/id/tr983360708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása