Elcsépelve

2012.07.23. 14:19

(Lockout)

Avagy Luc Besson ismét melléfogott. Mielőtt belekezdenék a Lockout című film bemutatásába, röviden ismertetnék egy másik filmet. 1981-ben jelent meg a maga idejében nagyon jó filmeket rendező (nem véletlen, hogy azóta párat megpróbáltak újra feldolgozni) John Carpenter által írt és rendezett Menekülés New Yorkból című film, melyben Kurt Russel egy frissen elítéltet (Snake) alakít, akinek feladata a jövőben börtönszigetté váló – és ily módon a társadalomtól az elítélteket elszigetelő – New Yorkból kiszabadítani a repülőgép baleset során ott rekedt és a rabok által túszul ejtett elnököt. Snake vagány karaktere leginkább a rendszeres tiltott dohányzással és az őt irányítani próbáló katonáknak visszabeszélésével vált ismertté.

lockout1.jpg

A fentiek alapján így kissé meglepődtem, amikor a Luc Besson eredeti ötlete és forgatókönyve alapján a következő történettel szembesültem a Lockout kapcsán: A jövőben az elítélteket egy geostacionárius pályára állított (börtön)űrállomáson tartják lejegelve. Az elnök lánya (Maggie Grace) éppen a félkész állomáson fogva tartottak egészségi helyzetének (a lefagyasztás egyes hírek szerint szellemi leépülést okoz) kivizsgálását végzi, amikor is az interjúalanynak sikerül megszöknie és kiolvasztatnia az összes rabot, akik átveszik az állomás irányítását. A felelős parancsnokok ekkor kieszelnek egy megoldást az elnök lányának megmentésére: az amúgyis felutazó, ártatlanul emberölés miatt elítélt volt ügynöknek, Snow-nak (Guy Pearce) kegyelmet ígérnek, ha sikerül megmenteni a túszt és épségben visszajuttatni a Földre. Ez éppen kapóra is jön hősünknek, akinek társa is ott tartózkodik immár, így akcióját is befejezheti, amivel éppen foglalatoskodott megvádolása idején. Snow eközben rendszeresen rágyújt öröklött öngyújtójával és az akciójeleneteket igyekszik némi „vagány” beszólással oldani megbízói és az elnök lánya irányába… Ismerős? Vagy ez is csak a véletlen műve lehet, ahogy a filmek végén írják?

lockout2.jpg

De nem csak ez a probléma a Lockout-tal. Luc Besson (jó, ez esetben nem csak ő a felelős, a rendezést mások vállalták) nagyjából a Taxi 2 óta egyre lejjebb csúszik a szememben mint író/rendező. Egy olyan embertől, akinek pályája kezdetén alkotott filmjei mára szinte egytől-egyik kultfilmnek számítanak (Metro, A nagy kékség, Leon, a profi, Az ötödik elem, stb.) eleve nagy csalódás volt látni a későbbi évek során kiadott olyan hulladékokat, mint a Taxik további részei, és amerikai változata, A szállító, Arthur és a villangók, és még sorolhatnám, melyeknek szinte egyetlen célja a logika nélküli pörgés. Ezért is reménykedtem, hogy Az ötödik elem szintje felé fog visszafordulni az azóta általa elhanyagolt sci-fi területen, de sajnos e reményem meddőnek bizonyult. A Lockout az alaptörténetén túl tele van értelmetlen és helyzethez nem illő poénokkal, logikai buktatókkal (komolyan le fog térni a pályájáról egy automatizált űrbázis, ha lelövik azt az embert, aki figyeli a monitorokat?) és ugyanúgy mesterségesen generált akciókkal. A főszereplő rommá használt klisékkel dobálózik, az elnök lánya annyi aktivitást fejt ki, mint egy próbababa, a gonosz bűnözők pedig olyanok, mint egy játszótéren bújócskázó halom kölyök. Gond nélkül elfogadják egyiküket vezérüknek (azért ötszáz vérszomjas elítélt között csak van még egy, aki vezető akarna lenni), annak fogyatékos ismerősét pedig véletlenül sem kötik oda egy székhez, hogy ne okozhasson károkat. És a döntő bizonyíték Snow bűnösségét illetően, hát… egy hatvan évvel később játszódó filmnek nem ezen kellene alapulnia.

Mindent összevetve az eddig egyetlen rövidfilmet összehozó James Mather és Stephen St. Leger rendezőpáros legújabb filmje, a Lockout semmi újdonsággal nem szolgál, ellenben annál nagyobb csalódással, mivel a néző kissé feljebb emeli a lécet egy Luc Besson neve láttán a plakáton. Nálunk valószínűleg csak DVD-n fog kijönni, aminél külön említést érdemel a gyakorlatilag a film szintjét is tükröző borító, amit látszólag egy alapfokú Photoshop tudással rendelkező általános iskolás fércelt össze.

Lockout3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://abchronos.blog.hu/api/trackback/id/tr614672738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása