Éjsötét lovag

2013.03.10. 14:58

(Batman: The Dark Knight Returns)

A nyolcvanas évek végén járunk, Batman karakterének disztópikus jövőjében (ne felejtsük el, hogy a harmincas években találták ki). Az Egyesült Államok elnöke továbbra is Reagan és javában dúl a hidegháború. Ekkor a valaha élt szuperhősök kora már leáldozott: az emberek félelme és irigysége folytán háttérbe szorultak, volt, akit sebesülése kényszerített nyugdíjazásra (Oliver Quinn, azaz Green Arrow elvesztette egyik karját), másokat kiábrándultságuk (Wonder Woman inkább visszament szigetére). Superman beadta derekát a nagyhatalomnak és az elnök eszközeként az amerikai-orosz konfliktusokban nyújt segítséget (vagyis a Watchmen-hez hasonlóan, ahol Dr. Manhattan teszi ugyanezt, a „demokráciát” tartja fenn erőszakkal), Bruce Wayne-t pedig a Jason Todd (a második Robin) halála* iránti gyász készteti arra, hogy végleg felhagyjon az igazságosztással, történetünk idején immár több mint egy évtizede. Batman főellenfelei szintén lekerültek a porondról: Harvey Dent plasztikai műtétnek veti alá magát, ezzel is igyekezve háttérbe szorítani másik arcát, Selina Kyle (a mindkét oldalon megjelenő macskanő) elhízott és egy escort ügynökséget irányít madámként, Joker pedig nemezisének eltűntével szintén feladja – az Arkham Elmegyógyintézetben kezelik, agyműködése csak a vegetatív funkciókra képes.

Batman1.jpg

A folyamatos háborús helyzet kihat a polgárok életére is. A felnőttek igyekeznek nem törődni a napi politikával és élik saját monoton életüket, a fiatalabbak azonban bandákba verődve játszanak „háborúsdit”; konfliktusaik folyamatos rablásokat és emberéleteket követelnek. A rendőrök tehetetlenek ellenük, Gordon felügyelő pedig saját módszerének csődjét látva inkább nyugdíjba vonul, átadva helyét a fiatal Ellen Yindel-nek, aki csak az erőszakot látja megoldásnak a helyzetre. Amikor az egyik banda, a Mutánsok, olyan mértékűre duzzad, hogy vezérük célként tűzi ki a város elfoglalását, a hatvanas éveiben járó Bruce-t igazságérzete nem hagyja nyugodni és újra felölti köpenyét, hogy újabb pártfogoltjával (a 13 éves Carrie Kelley Robinként máshol nem is tűnik fel) kiegészülve véget vessen a lázongásoknak. A sötét lovag újra felbukkanása azonban magával vonzza a régi ellenfelek megjelenését is…

Batman-The-Dark-Knight-Returns-Part-2.jpg

A Batman: The Dark Kinght Returns-szal a WB fordulóponthoz jutott: a DC Universe Animated Original Movies keretében megjelent rajzfilm messze a képregény feldolgozások között a legerőszakosabb és legsötétebb alkotás. Habár sokan lenézik a képregényeket, puszta meséknek titulálva őket, ahol a csihi-puhinál nem történik több (mely a harmincas-negyvenes években igaz is volt rájuk), mára jóval túlnőttek a történeteik ezen. Ahogy az 1986-ban készült képregény is bizonyítja, az erőszak és annak kezelése központi témává vált, illetve mind a jó, mind a gonosz karakterek motivációi és cselekedetei is színesedtek. Ennek megfelelően nem is ajánlanám gyermekeknek megtekintésre. Van itt minden: a kiskorúak katonaként felhasználásának erkölcsi dilemmája, politikai cinizmus (Reagan elszólása tipikus példája az Egyesült Államok demokrácia-fenntartó álstratégiájának), tömeggyilkosság és fizikai erőszak. Joker karaktere a kezdeti elmebeteg bűnözőből pszichopata sorozatgyilkossá fejlődik, aki a tévékamerák előtt végez több száz emberrel, Batman pedig kiábrándultságában szintén erőszakosabb fegyverekhez nyúl: az őt megkéselő Jokert szembe döfi egy bataranggal és még korábbi sorstársát, az immár kormányügynök Supermant is vérre menő párbajra hívja ki.

Minden összevetve: a Batman: The Dark Kinght Returns megosztó film. Az animációs sorozaton felnőtt nézőket a szembetűnő, tévés sorozatokban eddig nem nagyon tapasztalt színtiszta erőszak meg fogja lepni, akár botránkoztatni is, míg a Nolan-féle feldolgozásokat is kedvelő rajongók élvezni fogják. Egy dolgot mindenesetre le kell vonnunk a filmből: a képregények már nem gyerekeknek szólnak és ezt kénytelen lesz mindenki elfogadni.

batman-3.jpeg

* Mint ismeretes, Batman-nek több segítője, Robin-ja volt a képregény sorozatban. A filmekben is szereplő első, a cirkuszi akrobata Dick Grayson később szembekerül Batman módszereivel és Nightwing-ként folytatja igazságosztó karrierjét. Utódja, Jason Todd Joker áldozata lesz, aki először brutálisan megveri egy feszítővassal, majd felrobbantja. Később újabb Robin tűnik fel a Bruce Wayne-t felismerő fiatal Tim Drake személyében, akit Stephanie Brown (Tim barátnője), majd a jelenlegi Damien Wayne (Bruce és Talia al Ghul közös gyermeke) követ. A DC Univerzumban bekövetkezett krízisek során azonban kisebb törések keletkeztek az egyes világok idővonalaiban, ennek következtében később Jason Todd újra felbukkan épen és egészségesen és folytatja kétes igazságosztó szerepét immár mint Red Hood. Részben erről szól a korábban szintén feldolgozott Batman: Under the Red Hood is.

A bejegyzés trackback címe:

https://abchronos.blog.hu/api/trackback/id/tr385126153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása