A szuper csapat

2012.03.17. 16:30

(Justice League: Doom)

Örömmel értesültem róla nemrégiben, hogy a Warner Bros. ismét előállt legújabb, egyenesen DVD-re szánt képregény adaptációjával a DC univerzumból, mely immár a tizenharmadik a sorban. Warnerék az egyszereplős (Batman: Year One, All-Star Superman, Green Lantern: Emerald Kinghts) filmeket követően két év után ismét visszatértek a csoportos filmekhez: a Justice League: Doom a Liga öt – alapító – tagját helyezi a középpontba.

Az egyébként Lex Luthor által vezetett Legion of Doom immár a halhatatlan Vandal Savage vezetésével összehangolt támadást indít Mirror Master, Cheetah, Bane, Star Sapphire, Metallo és Ma'alefa'ak segítségével azok főellenfeleivel szemben: Flash, Wonder Woman, Batman, Green Lantern, Superman és Martian Manhunter egyesével néznek szembe a váratlan- és gyengeségeikre ható csapdákkal, melyek pusztulásukat okozhatják. Egészen addig, amíg Batman gyanút nem fog.

A történet meglehetősen egysíkú, nem is emiatt fogja megnézni az ember. A támadások egyszerűek, mint ahogy az ellentámadás is, elég röviden le is játsszák a dolgot, azonban ritkán mutatják be a rajzfilmek a szuperhősök szenvedéseit ilyen téren. A személyre szabott, egymástól teljesen különböző akciók érdekesnek mutatkoznak, egyes esetekben talán túlontúl brutálisnak is (pl.: élve eltemetés, megégés). Amiben pedig újdonságként mutatkozik a rajzfilm, az a csak DC animációkat ismerő nézők számára a halhatatlan Vandal Savage múltjának bemutatása, illetve megismerhetjük Batman egy új arcát is: az emberét, aki olyannyira paranoiás, hogy nemcsak maga, de összes ismerőse ellen is terveket eszel ki megfigyeléseire alapozva, hogy ha idegen erő hatására bárki vérengzésbe kezdene, azonnal kiiktatható legyen. Ahogy az már szinte megszokott a DC animációs filmeknél, a képregényvilággal keverést mellőzendő itt is beleraktak némi csavart a szereplőkbe, hogy ne lehessen egyik világot sem beazonosítani a DC Multiverzumból: bár Martian Manhunter a képregényekben mindössze néhány éve ismert uniformisát viseli, a Liga tagjai között mégis az a Flash (Barry Allen) foglal helyet, akit – halála miatt – a képregényekben már két másik utóda is követett.

Számomra pedig külön örömöt jelentett a szereplők szinkronhangja. A DC Universe Animated Original Movies sorozatot nem ismerők nem tudják, de a WB valamilyen indíttatásból szereti a rajzfilmek stílusát és a hősök szinkronhangjait cserélgetni. Nekem nagyszerűek voltak a régi Batman és Superman rajzfilmsorozatok kinézetei – lényegében az árnyékolástól elevenedett meg a szereplők fizimiskája –, sokak azonban gagyinak tartották azt. Valószínűleg emiatt is minden fenti sorozatba tartozó „egész estés” rajzfilm eltérő kinézettel jelenik meg – például a hidegháborúban játszódó Justice League: The New Frontier című alkotás az ötvenes évekbeli rajztechnikát követi, míg a Batman: Gotham Knight a japán animék stílusában készült. Számomra elég nehezen befogadható a dolog így, de legalább nem lesznek egyhangúak a rajzfilmek sem. Ugyanígy állunk a szinkronhangokkal: szinte minden rajzfilmben más és más (általában híres) személyek adják hangjukat kedvelt hőseinknek (pl.: Mark Harmon vagy Bruce Greenwood), időnként megzavarva az egy-egy szinkronhanghoz szokott nézőt. De most más a helyzet. A Justice League: Doom-ban végre mindenkinek a megszokott vagy megérdemelt hangja van, így a veterán DC rajongó nosztalgiázhat is a szinkronhangok hallatán: Tim Daly – Superman, Kevin Conroy – Batman, Susan Eisenberg – Wonder Woman, Michael Rosenbaum – The Flash (most Wally West helyett), Carl Lumbly – Martian Manhunter és ahogy azt egy korábbi cikkemben említettem, Green Lantern jól megérdemelt szerepét már másodízben is Nathan Fillion személyesíti meg.

Összességében tehát elmondható: egy igazi akciódús Justice League részt láthatunk, mely elgondolkodtatja a nézőt és újdonsággal is szolgálhat a csak a DCAU világát ismerőknek, egyben nagyszerű szórakozást nyújtva a DC karakterek és a műfaj kedvelőinek is.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://abchronos.blog.hu/api/trackback/id/tr684322228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása