Nevem: Senki

2010.11.21. 14:39

(Mr. Nobody)

„…és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
már azt, hogy minden kép és költemény,
azt, hogy Dsuang Dszi álmodja a lepkét,
a lepke őt és mindhármunkat én.”
(Szabó Lőrinc: Dsuang Dszi álma)

2092-t írunk és a Föld utolsó halandó embere a halálán van. Haldoklását a televízió élőben közvetíti, ahol szavazni lehet: hagyják-e meghalni, avagy próbálják halhatatlanná tenni őt is? Mindeközben egy felismerhetetlenre tetovált orvos és egy múlt századi hangrögzítővel felszerelkezett riporter megpróbálják rávenni a haldoklót, mondja el élettörténetét. Az öregember történetei azonban nem illenek össze: az egyikben elváló szülei közül az édesanyjával, míg a másikban édesapjával marad. Továbbfolytatva a történetet pedig a szálak még jobban összekuszálódnak…

Így kezdődik Jaco Van Dormael legújabb (hozzánk egy éves késéssel érkezett) filmje: a Mr. Nobody. A film voltaképpen egy alapkérdésre épül: „mi lenne ha?”. Ez a kérdés valószínűleg már mindenkinek megmozgatta legalább egyszer a fantáziáját: mi lett volna, ha nem késem le a buszt, mi lett volna, ha egy nappal többet készülök fel erre a vizsgára, stb. Tulajdonképpen ez az alapkérdése a legtöbb multidimenziókról és időutazásról szóló filmnek is. Egy apróbb változás valakinek az életében akár az egész történelmet megváltoztathatja. Többek között ez az ötlet szolgált alapul Philip K. Dick: Ember a fellegvárban című könyvének, ahol a japánok nyerték meg a világháborút, valamint Ray Bradbury: Mennydörgő robaj című novellájának, ahol egy óvatlan időutazó az őskorban eltaposva egy pillangót olyan láncreakciót okoz, melynek hatására megváltoznak az írásjelek és az USA elnöke egy diktátor lesz. A rendező – aki a film forgatókönyvét is írta – egyébként mindkét típussal játszik a történet során, azoknak tudományos alapot is adva.

A film főhőse Nemo Nobody, akit a Requiem egy álomért című filmből ismert Jared Leto alakít. Nemo születésétől 9 éves koráig lineáris a történet, amikor is szülei elválnak és őt döntésre kényszerítik: válasszon közülük, kivel akar élni a továbbiakban. Ekkor szakad több szálra a történet, melyben váltakozva végigkísérhetjük az ifjú Nemo férfivá válását, megházasodását és halálát is aszerint, hogy apjával, vagy édesanyjával maradt-e. Mindeközben több csomópont is kialakul Nemo életében, ahol választásra kényszerül, így tagolva tovább egyre több párhuzamos szálra a történetet a végkifejletig.

A film mintegy magába olvasztja több hasonló film ötleteit is, mely azonban alig észrevehető, és nem tűnik szó szerinti „lenyúlásnak”. A fent bemutatott alaptörténet már egyszer – igaz kevésbé bonyolultan – kifejtésre került A nő kétszer című filmben, míg egyes ötletek felmerülnek mind a Pillangó hatásból, mind A forrás című filmből. A megértést egyben bonyolítja, hogy rendszeresen előjön az álom az álomban effektus is (bár hasonló, az Eredet mégsem hozható fel példának, mivel egy évvel később készült), ugyanis az életek közötti váltakozás mindig a főhős felébredésével történik, így zavarva össze a nézőt: vajon egy álmot, vagy egy élet variációit látja.

Összességében a Mr. Nobody egy gyönyörűen megszerkesztett film, mely bővelkedik mind humorban, mind drámában, de mégsem tűnik túl romantikusnak. Bár a vizuális effektek nagyon szépek lettek – egyes jelenetek nemcsak elérik, de talán meg is haladják az Eredet szintjét mind kinézetben, mind abszurditásban –, néha nekem már túl soknak tűntek. Azonban mivel a film így is elég hosszú (155 perc), ezek nagy része betudható egyszerű rövidítésnek – például a szerelmes jelenetek fal-ágy átmenete. A filmet talán legjobban egy neten olvasott jelző írja le: művészfilm rengeteg pénzből. Látványos, elég abszurd, de mégis emészthető, mely elgondolkodtat, elszomorít és megnevettet egyszerre. Akiknek pedig a fent felsorolt filmek tetszettek, azoknak mindenképpen ajánlani tudom!

A film a 2009-es, 2010-es év során több díjat is megnyert, többek közt közönségdíjas lett az Európai Filmdíjon.

A bejegyzés trackback címe:

https://abchronos.blog.hu/api/trackback/id/tr774330705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása