Kétely

2012.05.20. 14:53

(Retreat)

Ahogy azt az előző cikkemben is említettem, a 2011-es év meglehetősen bővelkedett a világvége hangulatú filmekben. Ilyen a Retreat is, melyet nagyszerűsége ellenére valószínűleg szintén sosem láthatunk a hazai mozikban.

A történet a következő: Martin (Cillian Murphy, aki habár több nagyobb produkcióban is szerepelt az utóbbi időben, számomra mégis a Napfényben alakított színészi játéka miatt maradt ismerős) és felesége, Kate (Thandie Newton, a Mission Impossible II. szenvedő színésznője) házassága hanyatlóban van. A gyermekük holtan születése után bennük maradt kimondatlan szomorúság és düh szétválasztani látszik a két embert, amin Martin úgy próbál segíteni, hogy megszervez egy pár napos kiruccanást egyik rokonának északi szigetére, ahol Kate-tel kapcsolatuk kezdetén boldog napokat töltöttek. A kis szigetre csak hajóval lehet átjutni, az egyetlen épület saját kúttal és generátorral rendelkezik – mely rendszeresen elromlik –, a kapcsolatot pedig a külvilággal mindössze egy régi rádió jelenti, amin Martin rokonát tudják elérni, ha szükségük lenne valamire.

A pár éppen kezdene berendezkedni ottlétük idejére és megbeszélni gondjaikat, mikor egy sebesült embert (Jamie Bell, a Billy Elliot táncos főszereplője) vesznek észre a parton. Az eszméletét vesztő férfit beviszik a házba és lefektetik. Ekkor tűnik fel nekik annak katonai ruházata és fegyvere. A férfi felébredve hihetetlen és ijesztő dolgokat mond el hőseinknek: miközben ők csendes napjaikat töltötték a világtól elzárt szigeten, egy halálos vírus kezdte meg pusztítását mindenhol máshol, tömegesen szedve áldozatait. Mivel még nem találták meg rá a gyógymódot, az emberek kétségbeesve keresnek menedéket mindenhol, ezért fel kell készülniük a sziget megvédésére. Szavait Martin és Kate kétkedve fogadják, azonban nem tudják megvédeni magukat a fegyveres katonával szemben, át kell hát gondolniuk annak állításait. Három lehetőséggel kell megbirkózniuk: a férfi vagy egy menekülő gyilkos, aki így próbálja meg kivédeni segélykéréseiket a külvilág felé, vagy téveszmés, akit megzavart fejsérülése és habár állításai valótlanok, ő tényleg elhiszi azokat, sajátos világába kényszerítve főhőseinket is, vagy tényleg igazat mond. Habár ez utóbbi lehetőséget próbálják minden erejükkel kizárni, a tény, hogy a férfi megjelenésével megszakadt a rádiókapcsolat Martin rokonaival és abbamaradt a közeli katonai bázis repülőinek zúgása is, megalapozni látszik azt. Látva azonban végzetüket a másik két lehetőség esetén, az újságíró és mérnök felesége megpróbálják leszerelni a házat időközben teljesen bedeszkázó férfit. Ehhez azonban cselhez kell folyamodniuk és lesüllyedni a férfi erőszakos szintjére...

Az elsőfilmes Carl Tibbetts produkciója – habár rendelkezik pár logikai bukkanóval – remekül mutatja be, hogy lehet egy puszta kamaradrámával feszültséggel teli világvége hangulatot kelteni. A teljes film színtere a zöldellő sziget, azon belül is a ház földszintje, a három színész által keltett hangulat folytán mégis azonosulni tudunk a főszereplő párral, akiknek bár meg kell küzdenie egy feltehetően őrült katonával, mégis ott lebeg fejük felett az érzés: mi van, ha igaza van a férfinak és talán ők az utolsó emberek a Földön? A Retreat e „mellékes problémával” és a színészek alakításával vált egy izgalmas, apokaliptikus és klausztrofób hangulatú filmmé, mely engem teljesen megnyert magának. A kamaradrámák nagy hátránya, hogy a színészek játékán és a párbeszédeken múlik minden. Ha valamelyik hibádzik, veszett fejsze nyele az egész. Emiatt kevés film képes ennek eleget tenni, szerencsére azonban a Retreat – nálam Az őslakó után – pazarul teljesítette a követelményeket, a befejező csavarral együtt pedig még sokáig emlékezetessé teszi magát a néző számára.

Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti az izgalmas kamaradrámákat!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://abchronos.blog.hu/api/trackback/id/tr354527473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása