Vírusirtók

2012.01.04. 12:42

(Fertőzés – Contagion)

Avagy a kihagyott ziccer. Mert sajnos a pályája során több stílusban is remekül szereplő Steven Soderbergh (Ocean’s trilógia, Traffic, Az informátor!) rendező legújabb filmjével, a Fertőzéssel nem tudott mit kezdeni. Ami nagy kár, ugyanis a hírességeket felvonultató mozifilm viszonylag jó alapokra épít (már ami egy vírusos filmnél megoldható), illetve menet közben is feltűnnek jó ötletek, ezek mégsem lettek kihasználva később.

A történet röviden: a Makaóból hazafelé tartó Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow) már a repülőtéren köhögni kezd. Ami – nemzetközi repülőtér révén – kedvez is a vírus terjedésének, napokon belül a világ több pontján is feltűnik a gyors lefolyású, halállal végződő kórság. Amerikában azonban az emberek még mit sem tudnak a vírusról, egyedül egy üldözési mániában szenvedő blogger, Alan Krumwiede (Jude Law) kezd el összeesküvés elméletekkel tarkított tömeghisztériát kelteni az interneten egy japán buszon felvett elhalálozás videója alapján, megmagyarázhatatlan módon rögtön egy gyógyszernek tulajdonítva az egyetlen gyógyhatást (melyet egy videóbejegyezésben be is mutat), miközben a sebtében felállított orvos brigád (Laurence Fishburne, Marion Cotillard, Kate Winslet és még sokan mások) tehetetlen az ügyben. Telnek a napok, milliók halnak, új gyógyszer nincs, Beth férjéről – aki végignézte felesége halálát –, Mitchről (Matt Damon nem keveset hízhatott a szerephez) pedig kiderül, immunis a vírusra, mégsem használják fel a vérét – ahogy az már olyan sokszor megoldás volt az ilyen filmekben –, mondván: túl drága lenne. A vírus pusztításának hatására megindul a túlélésért folytatott harc a gyógymód nélkül hagyott emberek között, Alan pedig prófétává nő a szemükben, hiszen csak ő állt elő eddig bármi megoldással.

Eddig az alapszituáció, mely a játékidő nagy részét el is vette és sok potenciállal is rendelkezne egy apokaliptikus véghez, azonban itt mintha elfogyna a forgatókönyvírók fantáziája. Hirtelen ugrunk 100 napot az időben és a rend helyreállt ok nélkül. Megtalálták a gyógyírt a vírusra, melyet a készletek korlátozottsága miatt lottósorsolással osztanak ki, mégis mindenki nyugodt, a tömegközlekedés újra működik, a korábban az ellátmányért egymásnak ugró emberek pedig megelégednek egy sima szénszűrős álarccal, amíg nem kapják meg a gyógyszeradagjukat. Látva, hogy ez nem valami jó lezárás, megpróbálkoztak még egy látszólagos csavarral és a vírus elterjedésének bemutatásával. A filmből addigra kiábrándult nézőt azonban ez már nem különösebben izgatja.

Az utóbbi években nem egy film készült valamely hirtelen kitört halálos járványról és annak megállításáról (vagy a járvány alatti időben túlélésről), azonban azok közül jelen alkotás kiemelkedik a nagy számú híres színész miatt. Kár, hogy a fordulatokban nemigen bővelkedő film csak ebben különbözik társaitól.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://abchronos.blog.hu/api/trackback/id/tr383518939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása