Lelketlenség

2012.05.16. 22:09

Történetünk főhőse – kegyeleti jogok miatt nevezzük Gézának – egy napsugaras nyári napon találkozott a Halállal. Mint az köztudomású, a Halál nem éppen arról híres, hogy betartaná az etikettet. Ha találkozik vele valaki, nem nyújt kezet és nem kéri meg az illetőt illendően, hogy kövesse – egyszerűen csak elragadja. Csakhogy Gézánkat olyan gyorsan ragadta el, hogy még meglepődni sem volt ideje. Mire pedig kifejezhette volna felháborodását életének megszüntetése végett, már nem volt az élők között. Hogy azt végül a másvilágon megtette-e, azt nem tudjuk. Tudjuk viszont, hogyan jutott el Géza e váratlan végzetéhez.

Történt ugyanis, hogy Gézánk imádott repülni. Sokakkal előfordul, hogy gondokkal vagy félelmekkel teli életüket valami extrém hóborttal egyensúlyozzák. Nem volt ez másként Gézával sem. Gyermekkorától kezdve sok mindentől kellett tartania, erre vezette tapasztalata, és voltak egyéb frusztrációi is – többek között a gondolat, hogy nem sikerül családját eltartania. De ha a levegőben volt, minden súlytalanná vált számára. A gravitáció legyőzésének érzése, a repülés bele a hatalmas, azúrkék égbe, annak szerves részévé válva, mindennél nagyobb örömmel töltötte el. Ma is e szenvedélyének hódolt. Szállt céltalanul a mezők fölött, hol magasabbra, ahonnan elláthatott a szomszéd faluig, ahol családjával lakott, hol minél alacsonyabbra, hogy szinte meg tudta számolni a fűszálakat. Csak repült, mint a madár, távol minden gondtól-bajtól a nyári napsütésben… amikor egy hirtelen megjelenő elképzelhetetlen méretű és sebességű tárgy csapódott neki, testét széttörve, gyakorlatilag felismerhetetlenné kenve oldalán.

„Plötty”. Ennyi volt a környezet számára a halálával járó hanghatás – hiszen még felsikoltani sem maradt ideje –, mely ilyen megalázó módon vetett véget rövid életének. „Plötty”.

Józsi, a minimálbérből élő fuvarozó e „plötty” hallatán egykedvűen kapcsolata be az ablaktörlőt kamionjában és fáradtságtól duzzadt, vizenyős tekintettel meredt továbbra is a kerekei alatt fogyó sztráda aszfaltjára, miközben a recsegő rádióban a hírek újabb adóemelésről regéltek. Így ért véget egy légy élete.

A bejegyzés trackback címe:

https://abchronos.blog.hu/api/trackback/id/tr214977986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása